Historik -
Nora Marathon

2014

Svenska Marathonsällskapet har sina årsmöten i Mars och de som den dagen loggar ett marathon i sina gps-klockor och skickar in till sällskapet får räkna detta som ett godkänt marathonlopp.
Därför bestämde sig några löpare för att springa ett marathon i Noras omgivningar i mitten på mars 2014.
En av löparna lät sin sambo köra före i bil och stanna var 5:e kilometer så den lilla gruppen fick vätska och tilltugg.
Banan den gången gick från Pershyttan upp mot Ramsjön, ut vid Hitorp och runt Norasjön, sedan över Ängarna och upp till Hagby, förbi Vattenskidklubben, ut till Gyttorp och tillbaka och vidare upp mot Pershyttan där maran blev fullbordad.
Detta gav blodad tand och efter loppet beslutades att nästkommande år försöka ordna ett riktigt marathonlopp i Nora.

2015

Testlopp - Efter kontakter med Svenska Marathonsällskapet beslöt sällskapet att förlägga sitt årsmöte i Nora och i samband med detta anordnades den 16 mars det första inofficiella marathonloppet i Nora.
Det var ett öppet lopp som främst hade deltagare från Marathonsällskapet, men även löpare från IFK Nora samt andra närliggande föreningar bjöds in att delta i loppet.
Banan var mycket snarlik den nuvarande sträckningen med en 4-varvsbana runt Åsbosjön och deltagarna kunde välja hur många varv de ville springa.
Löparna klockade sina egna tider och ingen resultatlista upprättades.

2016

Innan tävlingen justerades och kontrollmättes banan av förbundsbanmätare Bertil Sundin så att varje varv mätte en exakt kvartsmara - 10549 meter. Löparna kunde välja mellan ett, två, eller fyra varv på banan. Vätskekontroller fanns i Gyttorps centrum och vid varvningen vid Norvalla IP.
Anmälningsavgiften hölls väldigt låg. Det kostade endast 100:- att anmäla sig oavsett vilken distans man ville springa. De flesta löparna, 49 stycken, valde hela distansen. 25 sprang halvmaran och 6 nöjde sig med kvartsmarathon, totalt alltså 80 deltagare. Arrangörerna fick många lovord av löparna efter loppet så det fanns ingen tvekan när beslutet skulle tas om att arrangera loppet 2017.
2017 Årets tävling bjöd på barmark och ganska många plusgrader. 85 deltagare i mål innebar en lite ökning jämfört med premiäråret. 36 löpare sprang helmaran, 35 halva distansen och 14 löpte kvartsmaran.
2018 Tredje upplagan av Nora Marathon sattes återigen deltagarrekord då 99 löpare deltog på någon av distanserna. 41 sprang helmaran, 39 halva distansen samt 19 kvartsmaran. Vädret var ganska kyligt med minusgrader hela dagen och underlaget varierade från barmark till isigt.
2019 Veckan före årets tävling vräkte snön ner över Nora och det såg ut att bli en riktig vintermara. Men tack vare bra plogning av vägar och start- och målområdet samt väderomslag blev underlaget ganska hyfsat.
Inför årets lopp ändrade vi lite på anmälningsavgifterna för att premiera de som föranmäler sig. Dock är avgifterna över lag fortfarande väldigt låga. Det finns inte många platser där du kan springa en helmara för blott 300:- Totalt fullföljde 72 löpare årets tävling. 33 sprang helmaran, 29 löpte halva distansen samt 10 löpare nöjde sig med kvartsmaran. Det är möjligt att busvädret dagarna före tävlingen påverkade deltagarantalet.
2020 Nytt deltagarrekord blev det vid årets tävling. 163 deltagare i mål fördelade på 96 helmarathon, 43 halvmarathon samt 24 löpare som sprang kvartsmaran. Loppet bjöd på bra löparväder med solsken, några plusgrader och barmark. Nya banrekord sattes också, Joacim Lantz, Ockelbo SK sprang i mål på 2:26:24 och Örebro AIK:s Liduina van Sitteren landade på 2:51:14. Imponerande!
Några veckor efter loppet slog pandemin till med full kraft vilket innebar att inga tävlingar fick arrangeras. Nora Marathon 2023 blev alltså ett av de få loppen som kunde genomföras pandemiåret 2020.
2021 På grund av Covid -19 kunde vi inte arrangera någon tävling det här året.
2022 Efter ett års uppehåll på grund av pandemin kunde så den sjätte upplagan av Nora Marathon arrangeras. Tyvärr fick vi inte behålla det fina deltagarantalet från 2020 utan det minskade till 111 löpare i mål.
56 löpare sprang hela marathonsträckan, 35 sprang halvmaran och 20 löpare nöjde sig med ett varv runt Åsbosjön, alltså en kvartsmara.
Även i år var det fina väderförhållanden med strålande solsken, 5-10 grader och barmark med några få isisga avsnitt.
2023 Någon vecka före årets tävling vräkte plötsligt snön ner under några dagar och förhoppningarna att få till ett barmarkslopp grusades rejält. Men så slog vädret plötsligt om och det mesta av snön försvann. Dock kvarstod några rejält isiga partier längs med banan och vid varvningen men tack vare några välvilliga entreprenörer lyckades vi få till ett i princip perfekt underlag. Dock lös solen med sin frånvaro så löparna fick kämpa i disigt väder med stundtals lite lätt regn. Temperaturen höll sig kring 4-5 plusgrader.
Deltagarantalet sjönk ytterligare vid årets tävling. 46 löpare sprang den fulla distansen, 24 sprang halvmaran och kvartsmaran lockade 15 löpare.
2024 Den nedåtgående trenden när det gäller antalet anmälda löpare såg ut att vända när vi kunde räkna in 125 löpare på startlistan. Men när vädret inte alls vill vara med oss det här året hjälpte det inte att vi kunde erbjuda sopade cykelvägar och en snö- och isfri bana, många fler än vanligt valde att inte komma till start. Det är lätt att förstå de som tog det beslutet. En timme före start började regnet vräka ner och vi hade en temperatur på 7 plusgrader. Sedan blev det kallare och kallare under dagen, regnet började övergå i snöfall och till slut landade temperaturen på nollan.
Löparna frös rejält men var vid gott mod och det var trots allt bara ett fåtal som bröt loppet. Starkt!
Totalt var det 98 löpare som fullföljde loppet, vilket ändå är en ökning jämfört med 2023. 54 löpare sprang helmaran, 27 sprang halva distansen och 17 deltagare nöjde sig med kvartsmarathon.